Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Zapiekanka z wędzonką i serem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

  • 5 ziemniaków
  • 2 średnie zielone ogórki
  • 20 dag  szynki w plasterkach
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1/2 szklanki startego na drobnej tarce żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!
  • 2 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki śmietany 22-proc.
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • łyżka masła do wysmarowania naczynia do zapiekania

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 5 ziemniaków
  • 2 średnie zielone ogórki
  • 20 dag  szynki w plasterkach
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1/2 szklanki startego na drobnej tarce żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!
  • 2 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki śmietany 22-proc.
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • łyżka masła do wysmarowania naczynia do zapiekania

Sposób przygotowania:

1.Obrane ogórki przekroić na połówki i pokroić w  plasterki. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i obgotować 5 minut we wrzącym bulionie warzywnym. Ziemniaki wyjąć.
2.Wymieszać śmietanę   z mąką oraz wrzącym, pozostałym po obgotowaniu ziemniaków    bulionem. Powstały sos doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
3.Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć część plasterków szynki, polać sosem, na nim ułożyć obgotowane ziemniaki i ogórki, przykryć pozostałymi plasterkami szynki i polać  pozostałym sosem.
4.Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C i zapiekać  potrawę około 30 minut. Po upieczeniu posypać  siekaną  zieloną pietruszką.

Najnowsze komentarze