Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN



Na beszamel:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka.


Do wysmarowania naczynia do zapiekania - 1 łyżka masła.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player



Na beszamel:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka.


Do wysmarowania naczynia do zapiekania - 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Ugotować ryż według przepisu na torebce, posolić. Kurze piersi posolić i upiec w piekarniku lub udusić na odrobinie masła. Brokuły obgotować w osolonej i posłodzonej wodzie przez 2 minuty, kalafiora 4 minuty gotować w tej samej wodzie. Odsączyć fasolkę.

Przygotować beszamel: masło roztopić, dodać mąkę, kiedy się spieni dolewać mleko powoli, mieszając. Naczynie do zapiekania posmarować masłem, układać warstwami: ryż, na nim pokrojone w plasterki mięso, fasolkę, brokuły i kalafiora, polać niewielką ilością beszamelu, posypać serem, znów ryż i pozostałe składniki.

Ostatnią warstwę powinien stanowić ryż, który polać obficie beszamelem, posypać startym serem i zapiekać do momentu, kiedy na wierzchu ser stanie się złocisty.

Najnowsze komentarze