Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

  • 4 plastry lub kilka mniejszych kawałków cielęcej lub wieprzowej pieczeni,
  • 10 dużych ziemniaków,
  • 10 dag pieczarek,
  • cebula,
  • łyżka masła lub margaryny.


Sos:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 4 plastry lub kilka mniejszych kawałków cielęcej lub wieprzowej pieczeni,
  • 10 dużych ziemniaków,
  • 10 dag pieczarek,
  • cebula,
  • łyżka masła lub margaryny.


Sos:

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w łupinach. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle, dodać umyte, pokrojone pieczarki, chwilę dusić, dodać soli i pieprzu. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać warstwami obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, na nich pieczarki, na pieczarkach plastry pieczeni.

Przygotować beszamel: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i podgrzewać do momentu, kiedy zasmażka zbieleje, wówczas energicznie mieszając wlać zimne mleko i gotować, przez cały czas mieszając, do lekkiego zgęstnienia sosu. Podczas gotowania doprawić solą i pieprzem.

Do zdjętego z ognia beszamelu dodać żółty ser, pozostawiając nieco do posypania zapiekanki na wierzchu. Polaną beszamelem i posypaną serem zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 - 35 min do czasu, kiedy ser stanie się złocisty. Podawać z pikantną surówką.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: