Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Zapiekanka z pieczarek i sera

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • 1kg pieczarek
  • 4 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 4 kopiaste łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 12 plasterków wędzonego boczku
  • łyżka masła
  • szklanka śmietany
  • sól, pieprz
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1kg pieczarek
  • 4 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 4 kopiaste łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 12 plasterków wędzonego boczku
  • łyżka masła
  • szklanka śmietany
  • sól, pieprz
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!

Sposób przygotowania:

1.Pieczarki oczyścić, tylko duże poprzekrawać na połówki, mniejsze mogą pozostać w całości.
2.Boczek pokroić paseczki i na rozgrzanej łyżce  masła podsmażyć  na chrupko.
3.Wymieszać pieczarki, boczek, posiekane szalotki i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki, sól i pieprz.
4.Do posmarowanego masłem naczynia do zapiekania przełożyć pieczarki. Zalać pieczarki wymieszaną  z bulionem śmietaną.
5.W piekarniku nagrzanym do 200°C zapiekać pieczarki około 25 minut, po czym  zwiększyć  temperaturę do 220°C i po posypaniu potrawy  serem  zapiekać jeszcze 10-15 minut, aż uzyska brązowy kolor.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: