Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Zapiekanka z klopsikami

Dodany , autor Pyza

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 30 dkg mięsa mielonego
  • 10-15 dkg sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!, Podlaskiego
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki masła + 1-2 łyżki oleju
  • do smaku:  sól, pieprz mielony, tymianek suszony
  • 1 garść listków bazylii
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej, użyłam mrożonej
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2-3 zabki czosnku
  • 1/2 pora
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżki kaszy manny
  • 300 g makaronu ryżowego wstążka
  • 1/2 cebuli
  • do formy: 1 łyżka masła + 3 łyżki bułki tartej

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 30 dkg mięsa mielonego
  • 10-15 dkg sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!, Podlaskiego
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki masła + 1-2 łyżki oleju
  • do smaku:  sól, pieprz mielony, tymianek suszony
  • 1 garść listków bazylii
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej, użyłam mrożonej
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2-3 zabki czosnku
  • 1/2 pora
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżki kaszy manny
  • 300 g makaronu ryżowego wstążka
  • 1/2 cebuli
  • do formy: 1 łyżka masła + 3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Mięso wymieszać z jajkiem i kaszą, dodać startą drobno cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Uformować klopsiki wielkości dużych orzechów włoskich, obsmażyć je na oleju ze wszystkich stron. Formę ( ja użyłam tortownicy średnicy 22 cm) wysmarować masłem i obsypać grubo bułką, resztek bułki nie wysypywać tylko zostawić na dnie formy. Makaron zalać wrzątkiem i zostawić na 2 min. a potem dokładnie odcedzić. Gdy lekko przestygnie oprószyć solą i ułożyć w formie ugniatając ręką.

Pora dokładnie oczyścić, posiekać. Posiekać także obrane ząbki czosnku. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć pora z czosnkiem. Dodać chili, mrożoną fasolkę, wlać mleko rozrobione z mąką. Zagotować mieszając. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gęsty sos warzywny wylać na makaron, na to ułożyć klopsiki lekko je wciskając, posypać całość posiekaną bazylią i startym serem. Zapiekać 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze