Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Zapiekanka wężowa

Dodany , autor nina_s

Dodaj przepis
  • ostre

  • 150g makaronu ryżowego nitki TaoTao
  • 4 szyjki indycze + włoszczyzna
  • garść grzybów (Mun lub leśnych suszonych)
  • 1 łyżka pieprzu zielonego z zalewy
  • 5 jaj
  • 200 ml śmietanki 18% (jak do zupy)
  • 5 dag ostrego startego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiŻyczymy smacznego!
  • 1łyżka masła i bułka tarta do posypania formy
  • 1 łyżeczka proszku curry (łagodne)
  • sól, pieprz kolorowy do smaku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • oliwa z oliwek
  • 1 ostra papryczka bez pestek
  • sos sojowo-grzybowy TaoTao (dosmaku)
  • kapary TaoTao (kilka sztuk)

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 150g makaronu ryżowego nitki TaoTao
  • 4 szyjki indycze + włoszczyzna
  • garść grzybów (Mun lub leśnych suszonych)
  • 1 łyżka pieprzu zielonego z zalewy
  • 5 jaj
  • 200 ml śmietanki 18% (jak do zupy)
  • 5 dag ostrego startego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiŻyczymy smacznego!
  • 1łyżka masła i bułka tarta do posypania formy
  • 1 łyżeczka proszku curry (łagodne)
  • sól, pieprz kolorowy do smaku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • oliwa z oliwek
  • 1 ostra papryczka bez pestek
  • sos sojowo-grzybowy TaoTao (dosmaku)
  • kapary TaoTao (kilka sztuk)

Sposób przygotowania:

Ugotuj szyjki z włoszczyzną - bulion wykorzystasz do innej potrawy. Namocz grzyby. Mięso obierz z kości (oczywiście bez skóry) rozkładając je palcami na cieniutkie paseczki. Ugotuj drobno pokrojone grzyby w małej ilościwody z moczenia. Przygotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Formę żaroodporną (taką do tarty) posmaruj grubo masłem, posyp bułką tartą. Rozłóż równomiernie połowę makaronu, następnie połowę paseczków mięsa i połowę grzybów (odsączonych !) - posyp posiekanym zielonym pieprzem. Jaja wymieszaj ze śmietaną i serem,delikatnie posól (ser jest już słony!), dopraw pieprzem kolorowym.

Masą jajeczno-serową pokryj równomiernie makaron tak, alby nie wystawał z masy, gdyż w czasie zapiekania wysuszą się wystające nitki. Wstaw zapiekankę do piekarnika (temp ok 180stopni) i zapiekaj , aż masa całkowicie się zetnie. Czas zależy od wielkości formy, a co za tym idzie grubości zapiekanki. Ale to jeszcze nie wszystko!

Mięso (drugą część) z szyjek indyczych dodaj do grzybów , dopraw sosem sojowo-grzybowym, pieprzem dosmaku,Zagęść mąką wymieszną w odrobinie wody.Sprawdż smak i dopraw ostatecznie pieprzem i solą (jeśli trzeba). Część makaronu przesmaż na oliwie z dodatkiem proszku curry i dopraw odrobiną soli.

Po wyjęciu zapiekanki wykonaj dekorację "wężową" - rozłóż biały makaron w kształcie węża, wypustki grzbietowe iwnętrze pyska ułóż z żółtego makaronu, grzbiet z sosu grzybowo-mięsnego. Oczy i nozdrza wykonaj z kaparów, kolce i "ząb jadowy" z papryczek. Włóż na chwilę do piekarnika i zagrzej potrawę, jeśli potrawa przestygła przy dekoracji. Ułóż akcent zielony z kiełków i sałaty, jaką masz pod ręką :)
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: