Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

  • 6 dużych ziemniaków
  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo- wołowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • półtorej szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!
  • półtorej szklanki śmietany(może być 12-proc.)
  • 3 jaja
  • po szczypcie oregano, cząbru, bazylii i majeranku

Do wysmarowania formy żaroodpornej:
  • łyżka masła

Do posypania formy:
  • 2 łyżki tartej bułki

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 6 dużych ziemniaków
  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo- wołowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • półtorej szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!
  • półtorej szklanki śmietany(może być 12-proc.)
  • 3 jaja
  • po szczypcie oregano, cząbru, bazylii i majeranku

Do wysmarowania formy żaroodpornej:
  • łyżka masła

Do posypania formy:
  • 2 łyżki tartej bułki

Sposób przygotowania:

1.Ziemniaki ugotować  w mundurkach przez 15 minut, na półtwardo. Ostudzić, obrać, pokroić  w plasterki.
2.Mięso doprawić solą, pieprzem oraz  4 łyżkami oleju.
3.Cebule pokroić w cienkie piórka.
4.W posmarowanym masłem i wysypanym bułką naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, na nich nieco pokrojonej cebuli, na niej warstwę  mięsa, znów ziemniaki, cebulę  i mięso. Na wierzchu powinny być ziemniaki.
5.Wymieszać śmietanę  z jajami, doprawić  solą ,pieprzem i ziołami, zalać nią zapiekankę  . Przy pomocy  patyczka do szaszłyków ponakłuwać zapiekankę ,  aby śmietana z jajkiem miała swobodną możliwość dojścia do wszystkich warstw ,posypać  wierzch startym serem .
6.Nagrzać piekarnik do 170 - 180° C i zapiekać potrawę 50 minut. Warto nakryć folią, aby się  zbytnio nie zrumieniła.

Najnowsze komentarze