Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Zapiekanka śródziemnomorska z kiełbasą a'la luna

Dodany , autor luna19

Dodaj przepis
  • na słono

  • ostre

  • < 30 PLN

  • 4 białe kiełbaski
  • 35 dkg białego boczku
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • garść oliwek
  • po pół czerwonej i żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 1 kulka sera MozzarellaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!
  • 200 gr śmietany
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • szczypta oregano
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 4 białe kiełbaski
  • 35 dkg białego boczku
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • garść oliwek
  • po pół czerwonej i żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 1 kulka sera MozzarellaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!
  • 200 gr śmietany
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • szczypta oregano
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Kiełbaski pokroić na kawałki, boczek w plasterki, Każdy kawałek kiełbaski zawinąć w boczek i spiąć wykałaczką. Ustawić w naczyniu żaroodpornym i bez przykrycia wstawić do piekarnika na ok pół godziny. Bakłażan pokroić w plastry i posolić, paprykę i cebulkę przysmażyć na łyżce oleju. Cukinię też pokroić w plastry. Bakłażan wypłukać kiedy puści sok i osączyć na sicie.

Formę wysmarować olejem i ułożyć na przemian cukinię z bakłażanem. Posypać przysmażoną papryką z cebulką. Śmietanę wymieszać z koncentratem mąką kukurydzianą, oregano i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Polać równomiernie ułożone warzywa. Posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami i ułożyć pokrojoną mozzarellę. Na wierzchu ustawić zapieczone już kiełbaski w boczku, posypać ziołami prowansalskimi (szczypta) i wstawić zapiekankę na pół godziny do piekarnika. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: