Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN

  • 1 kg ugotowanych w łupinach ziemniaków
  • 1 i ½ szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
  • 2 bardzo duże cebule
  • 20 dag sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego! w plasterkach
  • łyżka masła do posmarowania formy
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 kg ugotowanych w łupinach ziemniaków
  • 1 i ½ szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
  • 2 bardzo duże cebule
  • 20 dag sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego! w plasterkach
  • łyżka masła do posmarowania formy
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1.Ziemniaki obrać ,pokroić w plastry równej grubości.
2.Boczek podsmażyć na patelni na rumiano. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki, najlepiej  szatkownicą do ogórków.
3.W posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania układać warstwę ziemniaków, na niej krążki cebuli, posypywać skwarkami z boczku i na tej warstwie układać plasterki sera żółtego , znów ziemniaki  i aż do wyczerpania się składników powtarzać ich układanie. Każdą warstwę ziemniaków  doprawiać lekko solą ,pieprzem i gałką muszkatołową.
4.W nagrzanym do 180 st C piekarniki zapiekać potrawę co najmniej 25 minut.

Najnowsze komentarze