Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • 40 dag mielonego mięsa
  • 4 ziemniaki
  • dość duży por
  • 30 dag żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżka śmietany 18-proc.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 40 dag mielonego mięsa
  • 4 ziemniaki
  • dość duży por
  • 30 dag żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżka śmietany 18-proc.

Sposób przygotowania:

1.Pora obrać z uszkodzonych liści, białą część pokroić w półplasterki. Ziemniaki obrać, pokroić  w cienkie plasterki (można także zetrzeć na grubej jarzynowej tarce), połowę sera zetrzeć na grubej, drugą połowę na drobnej tarce .
2.Przygotować sos serowy: wymieszać mleko, śmietanę i mąkę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i startym na drobnej tarce serem.
3.W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę porów, na niej mielone mięso, znów pory i na wierzchu ziemniaki. Polać  zapiekankę  sosem, posypać wierzch grubo startym serem.
4.Pod przykryciem z folii aluminiowej zapiekać potrawę 35 minut w temperaturze 170°C.Po tym czasie zdjąć okrycie z folii i zapiekać  potrawę  jeszcze 15 minut, aż się zrumieni.

Najnowsze komentarze