Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 30 PLN

  • 30 dag ugotowanej włoszczyzny
  • 2 jaja
  • 30 dag makaronu (np. kolanka)
  • 4 dag tłuszczu
  • 5 dag sera tylżyckiegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!
  • 1/8 litra śmietany
  • żółtko
  • sól

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 30 dag ugotowanej włoszczyzny
  • 2 jaja
  • 30 dag makaronu (np. kolanka)
  • 4 dag tłuszczu
  • 5 dag sera tylżyckiegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!
  • 1/8 litra śmietany
  • żółtko
  • sól

Sposób przygotowania:

1.Makaron włożyć do posolonego wrzątku i gotować około 25 minut na wolnym ogniu. Gdy zmięknie odcedzić, przelać gorącą wodą, wymieszać z tłuszczem. 
2.Warzywa ugotować w małej ilości wody, odcedzić i drobno pokroić. 
3.Jaja ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać i pokroić w kostkę. 
4.Makaron, jaja, jarzyny, wymieszać, posolić i uło¬żyć w natłuszczonej lekko formie do zapiekania. Wszystko zalać posoloną śmietaną, wymieszaną z żółtkami i połową tartego sera. Posypać resztą sera wierzch zapiekanki.
5. Zapiekać 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Najnowsze komentarze