Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • 5 jaj
  • puszka kukurydzy
  • 20 dag szynki lub chudej kiełbasy

Na sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • kostka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 1,5 szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 5 jaj
  • puszka kukurydzy
  • 20 dag szynki lub chudej kiełbasy

Na sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • kostka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 1,5 szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1.Jajka ugotować  na twardo, ostudzić ,obrać ze skorupek, poprzekrawać na połówki.
2.Kukurydzę odsączyć z zalewy, szynkę  lub kiełbasę  pokroić  w paseczki.
3.Rozgrzać masło, dodać  mąkę, kiedy spieni sie i zbieleje dodać  2 szklanki wody z kostka bulionowa, doprawić  pieprzem, solą i cukrem, zagotować , aby sos nieco się zagęścił. Dodać kukurydzę i krojoną  szynkę, wymieszać, doprawić  szczypiorkiem i siekaną pietruszką.
4.Na żaroodporny półmisek wylać sos z kukurydzą i szynką, poukładać w nim połówki jaj, posypać  startym serem i zapiec 15 minut w nagrzanym do 180°C piekarnik. Podawać potrawę na gorąco.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: