Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słodko

  • na słono

  • < 50PLN

  • ¾ kg kwaskowych jabłek
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 30 dag tłustego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z papryką i pomidoramiAlmette z papryką i pomidoramiAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyŻyczymy smacznego!
  • 10 łyżek cukru
  • łyżeczka startej z cytryny skórki
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 kopiaste łyżki rodzynek
  • 5 łyżek masła
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • łyżka masła do posmarowania żaroodpornego naczynia
  • cukier puder do posypania

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • ¾ kg kwaskowych jabłek
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 30 dag tłustego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z papryką i pomidoramiAlmette z papryką i pomidoramiAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyŻyczymy smacznego!
  • 10 łyżek cukru
  • łyżeczka startej z cytryny skórki
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 kopiaste łyżki rodzynek
  • 5 łyżek masła
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • łyżka masła do posmarowania żaroodpornego naczynia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1.Zalać kaszę jaglaną 3 szklankami mleka, ugotować kaszę, pod koniec dodać 3 łyżki masła i  3 łyżki cukru.
2.Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na połówki i pokroić je w plasterki, wymieszać z sokiem cytrynowym,2 łyżkami cukru i cynamonem .
3.Twaróg zmielić lub zmiksować dodając jajko, 3 łyżki  cukru i ew. nieco soku cytrynowego.
4.Naczynie do zapiekania posmarować masłem, na dno wyłożyć ugotowaną kaszę, na niej masę twarogową, znów kaszę, warstwę jabłek i na wierzch znów kaszę.
5.Wymieszać pozostałe mleko z jajkiem ,stopionym pozostałym masłem i pozostałym cukrem ;zalać zapiekankę.
6.Zapiekać potrawę w piekarniku o temperaturze 160 st C około 45 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: