Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana

Dodany , autor msewka

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN

  • 15 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • ok. 0,5 litra mrożonych podgrzybków (odgotowanych przed zamrożeniem)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 20 dag żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! goudaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony MaasdamerSer topiony MaasdamerGouda Smaki z warzywamiGouda Smaki z warzywamiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!
  • 3 łyżeczki keczupu pikantnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz ziołowy
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków i frytek
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 10 dag masła prawdziwego
  • garść bułki tartej do posypania naczynia żaroodpornego

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 15 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • ok. 0,5 litra mrożonych podgrzybków (odgotowanych przed zamrożeniem)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 20 dag żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! goudaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony MaasdamerSer topiony MaasdamerGouda Smaki z warzywamiGouda Smaki z warzywamiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!
  • 3 łyżeczki keczupu pikantnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz ziołowy
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków i frytek
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 10 dag masła prawdziwego
  • garść bułki tartej do posypania naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić lekko, obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać gałkę muszkatołową, sól i obydwie mąki i dobrze wymieszać. Wbić 2 żółtka i zamieszać razem. Cebulę posiekać i smażyć na połowie masła z grzybami, aż woda z grzybów odparuje. Doprawić pieprzem ziołowym, rozmarynem, keczupem, sosem sojowym i solą.

Na koniec dodać 2 surowe białka i usmażyć. Naczynie żaroodporne posmarować cienko tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć większą część ziemniaków, rozsmarować i wyłożyć grzyby. Przykryć mniejszą częścią ziemniaków. Oprószyć przyprawą do frytek i ziemniaków. Na wierzchu rozłożyć wiórki zimnego masła, posypać startym żółtym serem i zapiekać ok.30 minut w 180 stopniach. Udekorować natką pietruszki. Podawać np. z sosem grzybowym lub keczupem.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: