Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Zapiekanka gryczano-serowa

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • 2 woreczki kaszy gryczanej do gotowania (łącznie 200 g),
  • 40 dag tłustego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z papryką i pomidoramiAlmette z papryką i pomidoramiAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette z pomidorami dojrzewającymi w słońcuAlmette z pomidorami dojrzewającymi w słońcuŻyczymy smacznego!,
  • duża cebula,
  • 3 jaja,
  • łyżka masła,
  • 3 łyżki oliwy lub oleju,
  • pól szklanki śmietany,
  • 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki,
  • łyżka masła do wysmarowania,
  • łyżka tartej bułki do wysypania formy do zapiekania,
  • sól, pieprz.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2 woreczki kaszy gryczanej do gotowania (łącznie 200 g),
  • 40 dag tłustego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z papryką i pomidoramiAlmette z papryką i pomidoramiAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette z pomidorami dojrzewającymi w słońcuAlmette z pomidorami dojrzewającymi w słońcuŻyczymy smacznego!,
  • duża cebula,
  • 3 jaja,
  • łyżka masła,
  • 3 łyżki oliwy lub oleju,
  • pól szklanki śmietany,
  • 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki,
  • łyżka masła do wysmarowania,
  • łyżka tartej bułki do wysypania formy do zapiekania,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować, ostudzić. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle z oliwą. Ostudzić. Ser zmielić w maszynce. Dodać do niego usmażona cebulę, 2 jaja, sól, pieprz i ostudzoną kaszę. Dokładnie wymieszać.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, nałożyć do niego masę serowo - gryczaną, wygładzić powierzchnię. Śmietanę wymieszać z jajkiem, wylać na wierzch zapiekanki. Wstawić zapiekankę do nagrzanego do 220-240 st piekarnika i zapiekać do momentu, kiedy wierzch się zrumieni.

Najnowsze komentarze