Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Zapiekanka cukiniowa pod mozzarellą

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 2 średnie cukinie,
  • 3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 cebule,
  • po trochu tymianku, oregano i bazylii,
  • 2 łyżki oliwy,
  • kulka mozzarelliSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!,
  • sól,
  • cukier do smaku
  • całe opakowanie makaronu penne

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2 średnie cukinie,
  • 3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 cebule,
  • po trochu tymianku, oregano i bazylii,
  • 2 łyżki oliwy,
  • kulka mozzarelliSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!,
  • sól,
  • cukier do smaku
  • całe opakowanie makaronu penne

Sposób przygotowania:

Cukinie obrać, pokroić  na plasterki. Cebule posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć na niej cukinię i cebulę. Cukinia powinna pozostać jędrna. Doprawić  solą, cukrem. Makaron ugotować  na półtwardo. Można odcedzić 2 minuty wcześniej, niż sugeruje producent. Przygotować  sos: do koncentratu dodać  pół  szklanki wody, pół łyżki oliwy, sól, cukier do smaku i zioła. Mozzarellę  zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. W posmarowanym pozostałą oliwą naczyniu żaroodpornym  ułożyć ugotowany makaron, na nim podduszoną cukinię z cebulą. Polać sosem i posypać  startą mozzarellą. Zapiekać około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Najnowsze komentarze