Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Zapiekanka cebulowo-serowa

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 6 dużych ziemniaków,
  • 2 pęczki dymki wraz ze szczypiorek,
  • 3 czerwone cebule,
  • 5 łyżek oleju,
  • 2 jaja,
  • szklanka śmietany 12-proc.,
  • 2 szklanki startego na tarce seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!,
  • sól, pieprz,
  • łyżka posiekanego szczypiorku.

Do posmarowania żaroodpornego naczynia:
  • łyżka oleju

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 6 dużych ziemniaków,
  • 2 pęczki dymki wraz ze szczypiorek,
  • 3 czerwone cebule,
  • 5 łyżek oleju,
  • 2 jaja,
  • szklanka śmietany 12-proc.,
  • 2 szklanki startego na tarce seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!,
  • sól, pieprz,
  • łyżka posiekanego szczypiorku.

Do posmarowania żaroodpornego naczynia:
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować  na wpół  miękko w łupinach, odcedzić, wystudzić, obrać  i pokroić na plasterki. Dymki posiekać ,czerwone cebule pokroić w cienkie talarki. Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju i podsmażyć oba rodzaje cebul. Jaja, śmietanę  i półtorej szklanki startego sera lekko ubić widelcem. Posmarować  łyżką oleju żaroodporne  naczynie i ułożyć  na dnie plasterki ziemniaków, posypać je solą i pieprzem, polać śmietaną z  jajami i zapiekać  w temperaturze 180 st. C około 25 minut. Na podpieczonych ziemniakach ułożyć warstwę podsmażonej cebuli i jeszcze włożyć do piekarnika na 10 minut. Podając posypać  szczypiorkiem

Najnowsze komentarze