Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

SOS boloński:


  • 1/2kg mięsa mielonego wołowego (można też użyć wieprzowiny lub mięsa drobiowego),
  • 1 słoiczek 200g koncentratu pomidorowego 30%,
  • 1/2kg dojrzałych pomidorów,
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu + 2 łyżeczki soli + 1/2 łyżeczki cukru + 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili,
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii + 2 łyżki suszonego oregano,
  • 6 dużych ząbków czosnku,
  • 3 łodygi selera naciowego + 2 nieduże marchewki + 2 cebule,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju,

SOS beszamelowy grzybowy:


  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2-2,5 szkl. mleka,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • 2 łyżki proszku grzybowego,
  • do smaku: sól.

Do zapiekanki:



Do formy:


  • 2 łyżki masła + 4 łyżki bułki tartej.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

SOS boloński:


  • 1/2kg mięsa mielonego wołowego (można też użyć wieprzowiny lub mięsa drobiowego),
  • 1 słoiczek 200g koncentratu pomidorowego 30%,
  • 1/2kg dojrzałych pomidorów,
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu + 2 łyżeczki soli + 1/2 łyżeczki cukru + 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili,
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii + 2 łyżki suszonego oregano,
  • 6 dużych ząbków czosnku,
  • 3 łodygi selera naciowego + 2 nieduże marchewki + 2 cebule,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju,

SOS beszamelowy grzybowy:


  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2-2,5 szkl. mleka,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • 2 łyżki proszku grzybowego,
  • do smaku: sól.

Do zapiekanki:



Do formy:


  • 2 łyżki masła + 4 łyżki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Sos boloński: Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, siekamy. Marchew i selera obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i mieszając smażymy aż całkiem się zetnie. Rozdrabniamy większe grudki, kawałki. Dodajemy cebulę i czosnek, dalej smażymy mieszając aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy marchewkę i seler, mieszamy, dusimy całość pod przykryciem ok. 10-15 min. Po tym czasie dodajemy pomidory, koncentrat, cukier, pieprz, chili, połowę soli i wlewamy ok. 3 szkl. wody. Dusimy sos na malutkim ogniu ok. 2 godz. i dopiero wtedy dodajemy roztarte w dłoniach oregano, bazylię i ew. resztę soli.
Sos beszamelowy: Masło roztapiamy w rondlu, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy (cały czas mieszam rózgą bo tak jest najwygodniej) aby całą mąkę rozprowadzić w tłuszczu, nie rumienimy. Następnie pomału wlewamy podgrzane mleko, jednocześnie energicznie mieszając sos aby nie zrobiły się w nim grudki. Mieszamy aż sos zgęstnieje i zagotuje się, dodajemy proszek grzybowy i w dalszym ciągu mieszając gotujemy ok.5 min. żeby mąką straciła smak surowizny. Doprawiamy solą, pieprzem.

Formę do zapiekania (ja zapiekam w takiej o wym. 20x30 cm, wys 6 cm) wysmarować grubo masłem i wysypać bułką. Na dno wlać po chochelce sosu bolońskiego i beszamelowego, lekko rozsmarować. Na to wysypać 1/3 suchego! makaronu (suchego, nie gotujemy go!) - rozprowadzić m/w równo. Makaron polać 2 chochelkami sosu bolońskiego i 2 sosu beszamelowego. Lekko rozprowadzić łyżką, szczególnie dokładnie przy brzegach formy. Posypać lekko startym serem. Na to kolejna warstwa makaronu, oba sosy, ser i trzecia warstwa makaronu. Na nią znów sos boloński i beszamel oraz reszta sera. Trzeba dokładnie polać cały makaron z wierzchu żeby żadem surowy kawałek nie wystawał. Formę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 60 min.. Na koniec zdejmujemy folię i pieczemy 10 min. bez przykrycia aby wierzch się zrumienił.
Makaron kupiłam taki najzwyklejszy, najtańszy, bez jajek. Zapiekł się doskonale i był miękki.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: