Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

1.Boczek pokroić drobno i podsmażyć na suchej patelni do zarumienienia. Odłożyć na talerzyk.
2.Na tłuszczu wytopionym z boczku rozpuścić masło i zeszklić na tym drobno posiekaną cebulę. Teraz dodać odłożone skwarki boczku.
3.Wsypać ryż i mieszać ,aż ryż się zeszkli. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
4.Wlać bulion. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Po 2 – 3 minutach przelać do żaroodpornego naczynia, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. Po 20 minutach odkryć, posypać parmezanem i piec jeszcze kwadrans.
5.Ubić jajko z dwoma dodatkowymi żółtkami, dodać łyżkę śmietany. Zamieszać i tym sosem polać risotto. Przetrzymać naczynie w piekarniku jeszcze 3 minuty, aż jajka się zetną.

Najnowsze komentarze