Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • 6 dorodnych porów z długą białą częścią
  • 12 plasterków szynki
  • 2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • szklanka startego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!
  • sól
  • pieprz

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 6 dorodnych porów z długą białą częścią
  • 12 plasterków szynki
  • 2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • szklanka startego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1.Oczyścić  pory  z uszkodzonych listków, odciąć część zieloną, białe części porów podzielić  na 12 równych kawałków.
2.Jasnozielone części porów posiekać drobno, wymieszać ze szklanką bulionu i gotować kilka minut, dodać ser i mieszając doprowadzić  do rozpuszczenia, przyprawić  solą i  pieprzem.
3.Przygotować zasmażkę: rozpuścić masło, dodać mąkę, kiedy spieni się i zbieleje połączyć  z serowym sosem, podgrzać zagęszczając w ten sposób sos.
4.Przygotowane kawałki porów zalać szklanką bulionu i gotować 5 minut, odsączyć, ostudzić.
5.Każdy kawałek pora owinąć plasterkiem szynki, ułożyć  w  żaroodpornym naczyniu, zalać  przygotowanym sosem.
6.W nagrzanymdo170°C piekarniku zapiekać potrawę co najmniej 20 minut.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: