Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • 25 dag kaszy gryczanej
  • 2 szklanki bulionu mięsnego z kostki
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  •  pakowanie mrożonego szpinaku
  • starta gałka muszkatołowa
  • jajko
  • szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty GoudaSer żółty GoudaŻyczymy smacznego!
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżki masła do posmarowania  formy

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 25 dag kaszy gryczanej
  • 2 szklanki bulionu mięsnego z kostki
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  •  pakowanie mrożonego szpinaku
  • starta gałka muszkatołowa
  • jajko
  • szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty GoudaSer żółty GoudaŻyczymy smacznego!
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżki masła do posmarowania  formy

Sposób przygotowania:

1.Rondel z grubym dnem ustawić na kuchence i silnie rozgrzać.
2.Wsypać umytą i odcedzoną kaszę. Zrumienić ją, potrząsając rondlem.
3.Zalać  wrzącym bulionem, doprowadzić  do wrzenia i mieszając, gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. 
4.Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać rozdrobniony zamrożony szpinak -  stale mieszając - smażyć, aż odparuje cały płyn. 
5.Przestudzoną masę szpinakową wymieszać z kaszą. Przyprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
6.Dodać rozmącone jajko, wymieszać, odstawić  na pół godziny. 
7.Zanurzaną we wrzątku łyżką formować  z masy duże kluski i układać  je w natłuszczonym masłem żaroodpornym naczyniu. Zalać śmietaną, posypać startym żółtym serem. 
8.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury  200 st. C. Zapiekać 20 min. Podając posypać szczypiorkiem.

Najnowsze komentarze