Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN

Na ciasto:
  • szklanka mąki
  • 1 dag drożdży
  • nieco mniej niż ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • jajko
  • szczypta soli

Na farsz:

Do posmarowania rogali po wierzchu:
  • żółtko

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • szklanka mąki
  • 1 dag drożdży
  • nieco mniej niż ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • jajko
  • szczypta soli

Na farsz:

Do posmarowania rogali po wierzchu:
  • żółtko

Sposób przygotowania:

1.Wyrobić ciasto z mąki, drożdży ,mleka, masła i jajka oraz szczypty soli; kiedy zacznie odstawać od ręki -  pozostawić do wyrośnięcia.
2.Przygotować farsz: podsmażyć na oleju posiekaną cebulę, dodać boczek i smażyć chwilę.
3.Twaróg rozetrzeć widelcem, dodać podsmażoną cebulę z boczkiem oraz starty żółty ser, posiekaną zieloną pietruszkę, sól, pieprz.
4.Rozwałkować wyrośnięte ciasto  na okrągły placek, podzielić na 10-12 części jak tort.
5.Na  obrzeżu nakładać po trochu  farszu, zwijać rogaliki ku  środkowi.
6.Na wyłożonej papierem do wypieków blaszce ułożyć rogaliki, posmarować wymieszanym z 2 łyżkami wody żółtkiem.
7.W nagrzanym do 200 st. C piekarniku piec do momentu, aż staną się rumiane.

Najnowsze komentarze