Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • niepełna łyżka oliwy
  • po łyżce posiekanego oregano i bazylii
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • do posmarowania wierzchu: łyżka mleka

Farsz:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • niepełna łyżka oliwy
  • po łyżce posiekanego oregano i bazylii
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • do posmarowania wierzchu: łyżka mleka

Farsz:

Sposób przygotowania:

1.Wymieszać drożdże z połową szklanki ciepłej wody ,łyżką mąki i cukrem. Odstawić.
2.Kiedy znacznie zwiększy objętość dodać pozostałą mąkę, sól, oliwę, przyprawy i dokładnie wyrobić wlewając po trochu szklankę ciepłej wody. Odstawić na godzinę przykryte ściereczką.
3.Pryzgotować farsz: czosnek pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z orzechami, startą mozzarellą, koncentratem, poprzekrawanymi na połówki pomidorami, solą i pieprzem.
4.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy  w prostokąt, rozłożyć równomiernie farsz i zrolować.
5.Na wierzchu zrobić ostrym nożem kilka nacięć i palcami rozsunąć je. Posmarować wierzch mlekiem.
6.W piekarniku nagrzanym do 170 st. C piec placek 35 minut

Najnowsze komentarze