Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słodko

  • < 50PLN

Na biszkopt:
  • 6 jaj
  • szklanka cukru
  • cytryna
  • 10 łyżek maki pszennej
  • 8 i pół łyżki mąki ziemniaczanej

Do posmarowania blachy:
  • łyżka masła

Do nasączenia biszkoptu:
  • pół szklanki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego

Na krem:
  • 60 dag sera białegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyAlmette z papryką i pomidoramiAlmette z papryką i pomidoramiAlmette z ogórkami i ziołamiAlmette z ogórkami i ziołamiŻyczymy smacznego! potrójnie mielonego na sernik
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • szklanka śmietany 36-proc.
  • tabliczka deserowej czekolady
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 25 dag świeżych truskawek
  • łyżka posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na biszkopt:
  • 6 jaj
  • szklanka cukru
  • cytryna
  • 10 łyżek maki pszennej
  • 8 i pół łyżki mąki ziemniaczanej

Do posmarowania blachy:
  • łyżka masła

Do nasączenia biszkoptu:
  • pół szklanki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego

Na krem:
  • 60 dag sera białegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyAlmette z papryką i pomidoramiAlmette z papryką i pomidoramiAlmette z ogórkami i ziołamiAlmette z ogórkami i ziołamiŻyczymy smacznego! potrójnie mielonego na sernik
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • szklanka śmietany 36-proc.
  • tabliczka deserowej czekolady
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 25 dag świeżych truskawek
  • łyżka posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze

Sposób przygotowania:

1.Utrzeć żółtka z cukrem na pulchną masę. Dodać na koniec, dalej ucierając,  sok i stratą z cytryny skórkę.
2.Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć ją  do naczynia z utartymi żółtkami, posypać przesianymi mąkami i wymieszać ostrożnie, aby nie opadła piana.
3.Rozłożyć ciasto biszkoptowe na posmarowanej masłem blaszce (25x35 cm).
4.Nagrzać piekarnik do 180°C i piec biszkopt około 15 minut na złocisto.
5.Wyjęty z piekarnika biszkopt nasączyć sokiem wymieszanym z likierem  i pokroić w paski.
6.Wyłożyć  podłużną formę do ciasta folią  do żywności, poukładać nasączone sokiem kawałki biszkopta wzdłuż wszystkich ścianek foremki.
7.Ubić oziębioną śmietanę, wymieszać z cukrem, serem, cukrem waniliowym.
8.Przygotować posiekaną drobno czekoladę, pokrojone w kostkę brzoskwinie i truskawki.
9.Podzielić  krem na 3 części: jedną wymieszać z czekoladą, drugą z truskawkami trzecią z brzoskwiniami.
10.Do wyłożonej biszkoptami formy nałożyć najpierw truskawkową warstwę, następnie czekoladową i na koniec brzoskwiniową. Szczelnie  okryć formę folią do żywności i wstawić kassatę  na kilka godzin do zamrażalnika.
Podawać pokrojoną w plasterki, na oziębionym półmisku.

Najnowsze komentarze