Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Włoska kapusta zapiekana z serem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • Nieduża główka kapusty włoskiej,
  • 3 szklanki rosołu warzywnego z kostki,
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki,
  • 2 żółtka,
  • 1 kieliszek białego, wytrawnego wina,
  • 0,75  szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!,
  • łyżeczka do kawy startej gałki muszkatołowej,
  • szczypta mielonej słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa dowysmarowania naczynia żaroodpornego.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • Nieduża główka kapusty włoskiej,
  • 3 szklanki rosołu warzywnego z kostki,
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki,
  • 2 żółtka,
  • 1 kieliszek białego, wytrawnego wina,
  • 0,75  szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!,
  • łyżeczka do kawy startej gałki muszkatołowej,
  • szczypta mielonej słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa dowysmarowania naczynia żaroodpornego.

Sposób przygotowania:

1. Kapustę pokrojoną na 8 części gotować w rosole warzywnym nie dłużej niż przez 15 min. Bardzo dokładnie odcedzić, a nawet lekko wycisnąć.
2. Ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
3. Śmietankę ubić z żółtkami, solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową i winem, dodać część sera. Tym sosem zalać kapustę. Z wierzchu posypać pozostałym serem.
4. Zapiekać, aż ser się lekko ozłoci.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: