Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słodko

  • < 100 PLN

  • 20 dag mielonego sera na sernikiSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąŻyczymy smacznego!
  • 7 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju z pestek winogron
  • jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 torebeczki drożdży instant
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kg moreli (poza sezonem puszka połówek moreli)

Do posmarowania ciastek :
  • jajko

Do posypania:
  • łyżka maku i łyżka wiórków kokosowych

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 20 dag mielonego sera na sernikiSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąŻyczymy smacznego!
  • 7 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju z pestek winogron
  • jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 torebeczki drożdży instant
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kg moreli (poza sezonem puszka połówek moreli)

Do posmarowania ciastek :
  • jajko

Do posypania:
  • łyżka maku i łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

1.Zmiksować ser, mąkę, olej, cukier i sól, następnie dodać drożdże, cukier waniliowy  i jajko, zagnieść dłońmi ciasto i odłożyć w miseczce przykryte czystą ściereczką. Ciasto powinno odpocząć godzinę i wyrosnąć.
2.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na centymetr grubości na posypanej mąką stolnicy. Pokroić placek na kwadraty o boku 10 cm, każdy kwadrat naciąć po przekątnej i przecięcia  zawijać, aby powstały wiatraczki.
3.Na środku, po przyciśnięciu palcem ciasta ułożyć połówkę moreli, posmarować ją jajkiem rozbitym z połową łyżeczki wody i posypać makiem i wiórkami kokosowymi.
4.W temperaturze190°C piec wiatraczki 20 minut,  aż ciastka się zrumienią.

Najnowsze komentarze