Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Wegetariańskie kołduny

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

Na ciasto:
  • półtorej szklanki mąki
  • łyżka masła
  • żółtko
  • sól
  • ½ szklanki wody

Na farsz:

Do kraszenia kołdunów:
  • masło
  • tarta bułka

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • półtorej szklanki mąki
  • łyżka masła
  • żółtko
  • sól
  • ½ szklanki wody

Na farsz:

Do kraszenia kołdunów:
  • masło
  • tarta bułka

Sposób przygotowania:

1.Zagnieść ciasto z mąki, gorącej, lekko osolonej wody, żółtka i masła.
2.Zagotować mleko, dodać kaszę wymieszaną  z wodą, sól, masło. Ugotować kaszę na gęsto. Ostudzić.
3.Ostudzoną kaszę wymieszać z jajkami, rozdrobnioną widelcem bryndzą oraz do smaku z solą, pieprzem i majerankiem.
4.Ciasto wałkować dość cienko, wykrawać krążki, na każdym układać łyżeczkę  masy z manny i bryndzy, silnie skleić i połączyć  rożki nadając pierożkom kształt kołdunów.
5.Gotować kołduny  we wrzącej osolonej wodzie. Podawać polane zrumienioną  tartą bułką wymieszaną z masłem.

Najnowsze komentarze