Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Wątróbki na parzonym cieście

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

Na ciasto:
  • 2 jaja
  • 40 dag wątróbki drobiowej
  • 3 łyżki mąki
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • łyżeczka posiekanych listków bazylii
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki masła

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 2 jaja
  • 40 dag wątróbki drobiowej
  • 3 łyżki mąki
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • łyżeczka posiekanych listków bazylii
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

1.Zagrzać ¾  szklanki wody z masłem, dodać mąkę i energicznie mieszając rozetrzeć, aby nie było grudek, dodać sól i jajka, dokładnie  raz jeszcze wymieszać ciasto.
2.Wyłożyć papierem do wypieków podłużną blaszkę, rozłożyć na nim parzone ciasto.
3.Podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać  posypane mąką  wątróbki oraz posiekaną  cebulę  i przeciśnięty przez praskę  czosnek. Smażyć chwilę, wlać pomidorowy sok, doprawić  siekaną bazylią, solą i pieprzem, dusić 2-3 minuty.
4.Wyłożyć  wątróbki na ciasto. Posypać bułką  tartą  wymieszaną  z serem.
5.Zapiekać potrawę w temperaturze 200°C  około 35 - 40 minut.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: