Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 50PLN

(na 12 porcji)


  • 1 gotowy spód biszkoptowy
  • 1 kg truskawek
  • 2 szkl. śmietanki kremówki 30 %
  • 1 opakowanie (400 g) serka waniliowegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z papryką i pomidoramiAlmette z papryką i pomidoramiAlmette śmietankowyAlmette śmietankowyAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyŻyczymy smacznego!
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 50 ml likieru pomarańczowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

(na 12 porcji)


  • 1 gotowy spód biszkoptowy
  • 1 kg truskawek
  • 2 szkl. śmietanki kremówki 30 %
  • 1 opakowanie (400 g) serka waniliowegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z papryką i pomidoramiAlmette z papryką i pomidoramiAlmette śmietankowyAlmette śmietankowyAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyŻyczymy smacznego!
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 50 ml likieru pomarańczowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Kremówkę ubić na sztywno. Dokładnie wymieszać z serkiem waniliowym oraz likierem. Żelatynę wsypać do rondelka. Wymieszać z małą ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje, podgrzać i rozpuścić żelatynę. Truskawki opłukać. Usunąć szypułki. Część owoców odłożyć do dekoracji. Pozostałe pokroić, posypać cukrem pudrem i rozgnieść. Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej. Przestudzić. Galaretkę rozpuścić w 2 szkl. wrzątku.


Rozgniecione truskawki wymieszać z 1/3 masy śmietankowej oraz połową rozpuszczonej żelatyny. Biszkoptowy spód umieścić w torownicy. Na przemian wylewać obie masy. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Odłożone truskawki pokroić na połówki.

Gdy masy nieco stężeją, na wierzchu ciasta ułożyć połówki truskawek. Polać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: