Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

1.Bakłażany pokroić  wzdłuż na plastry grubości 2 cm, ułożyć  w piekarniku na kratce grillowej, skropić oliwą i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku po około 5 minut z każdej strony.
2.Przecier doprawić solą, pieprzem i jeśli nie zawiera czosnku także przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3.Na dno prostokątnego naczynia do zapiekania wlać kilka łyżek przecieru, na nim ułożyć bakłażan, posypać parmezanem, polać  znów przecierem, znów bakłażan i znów parmezan do wyczerpana się składników. Ostatnią warstwą powinien być parmezan.
4.Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C zapiekać  parmigianę do momentu, kiedy ser się zrumieni. Taka zapiekanka jest doskonałym dodatkiem do mięs lub jako samodzielne danie czy przystawka.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: