Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Tymbaliki po włosku

Dodany , autor amanda

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 50PLN

  • 2-3 łyżeczki żelatyny,
  • 20 dag sera MozzarellaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!,
  • 2 pomidory,
  • 2-3 gałązki bazylii,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • sól, pieprz czarny,
  • szczypta cukru,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • 4 paluszki grissini (cienkie włoskie paluchy z chlebowego ciasta, dostępne w większych sklepach),
  • 4 plasterki szynki.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2-3 łyżeczki żelatyny,
  • 20 dag sera MozzarellaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!,
  • 2 pomidory,
  • 2-3 gałązki bazylii,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • sól, pieprz czarny,
  • szczypta cukru,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • 4 paluszki grissini (cienkie włoskie paluchy z chlebowego ciasta, dostępne w większych sklepach),
  • 4 plasterki szynki.

Sposób przygotowania:

Żelatynę wymieszać z zimną wodą, odstawic do spęcznienia a następnie podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić. Mozzarellę pokroić w plasterki. Bazylię podzielić na pojedyńcze listki. Ocet wymieszać z bulionem, doprawić solą. pieprzem i cukrem, połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Niewielkie foremki lub filiżanki opłukać zimną wodą, na dno wlać cieniutką warstwę galarety, odstawić na 15-20 minut do lodówki.

Wyjąć, gdy masa lekko się zetnie, przykryć plastrami mozzarelli i pomidorów, przekładając listkami bazylii. Zalać pozostałą galaretą, odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po upływie tego czasu foremki zanurzyć na moment we wrzącej wodzie, a następnie odwrócić energicznym ruchem. Gotowe tymbaliki układać na talerzach, przybrać bazylią. Paluszki grissini owinąć plastrami szynki i podawać jako dodatek do tymbalików.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: