Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słodko

  • < 30 PLN

Na rozczyn:
  • 3 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki ciepłego mleka

Na ciasto:

Do posmarowania bułeczek po wierzchu:
  • 2 łyżki mleka

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na rozczyn:
  • 3 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki ciepłego mleka

Na ciasto:

Do posmarowania bułeczek po wierzchu:
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

1.Pokruszyć  drożdże, wsypać do 3 łyżek ciepłego mleka, dodać cukier i mąkę.  Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Do miseczki z przesianą  mąką wlać wyrośnięte drożdże, dodać  szczyptę  soli, cukier, roztarty widelcem ser i mieszać dodając  stopniowo ciepłe mleko. Kiedy wszystkie składniki się połączą, wlać stopione masło i wyrabiać, aż  ciasto wchłonie całe masło.
3.Nakryć miseczkę  ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
4.Z wyrośniętego  ciasta formować bułeczki wielkości mandarynki, układać  na wyłożonej papierem do wypieków blaszce w dość sporej odległości, aby bułeczki wyrastając nie pozlepiały się . Odstawić  na kolejne 20 minut.
5.Posmarować wierzchy bułeczek mlekiem wstawić  do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st.C. Piec 20minut.

Najnowsze komentarze