Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

Na naleśniki:

  • szklanka mąki,
  • niepełna szklanka mleka,
  • 2 jaja,
  • szczypta soli,
  • łyżka oliwy do smarowania patelni.


Na farsz:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na naleśniki:

  • szklanka mąki,
  • niepełna szklanka mleka,
  • 2 jaja,
  • szczypta soli,
  • łyżka oliwy do smarowania patelni.


Na farsz:

Sposób przygotowania:

Zmiksowac mąkę z mlekiem i jajami oraz szczypta soli. Odstawić ciasto na pół godziny. Po upływie tego czasu smarując patelnię oliwą usmażyć 5 grubszych naleśników. Szpinak obrać, umyć, odsączyć z wody możliwie dokładnie, pokroić na drobniejsze kawałki.

Pomidory pokroić w kostkę , ostre zaś papryczki w paseczki. Szalotkę posiekać i na rozgrzanej na dużej patelni oliwie zeszklić. Wsypać szpinak i mieszając przez 2 - 3 minuty dusić wszystko razem, po czym dodać papryczki, pomidory i bulion. Wszystko razem gotować dalsze 5 minut, doprawić w tym czasie solą i pieprzem.

Do lekko przestudzonej masy szpinakowo-pomidorowej dodać pokrojony w drobną kostkę ser kozi, którego 3 łyżki odłożyć, 3 jaja, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do wypieków, układać warstwami: naleśnik, na nim masa szpinakowa, znów naleśnik, znów masa, do wyczerpania się składników. Wierzch potrawy posypać pozostawionym kozim serem. Piekarnik nagrzać do 200 st C i zapiekać w nim „tort” 40 minut.

Najnowsze komentarze