Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 100 PLN

Biszkopt:
  • 20dkg mąki bezglutenowej (najlepiej bezglutenowa mieszanka "ciasto biszkoptowe" lub skrobia pszenna bezglutenowa),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 6 jaj,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Biszkopt:
  • 20dkg mąki bezglutenowej (najlepiej bezglutenowa mieszanka "ciasto biszkoptowe" lub skrobia pszenna bezglutenowa),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 6 jaj,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

Sposób przygotowania:

Ciasto:Oddzielić żołtka od białek. Utrzeć żółtka z cukrem na jednorodną masę. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać powoli mąkę do masy z żółtek i powoli ucierać. Białka ubić oddzielnie z 2 łyżeczkami cukru. Następnie dodać do reszty ciasta powoli mieszając, aby ciasto było pulchne. Wylać ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy i piec przez 40min. w temp. 180stopni C.
Masa: Utrzeć żółtka ze 100g cukru na puszystą mas, do niej dodawać po 1 łyżeczce sera mascarpone i wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Osobno ubić zimną śmietankę ze 100g cukru (cukier dodawać po trochu). Wymieszać delikatnie dokładnie śmietankę z serową masą. Zaparzyć kubek kawy i dodać alkoholu po ostygnięciu, następnie dokładnie nasączyć ciasto. Potem nałożyć masę na nasączony biszkopt, wstawić do lodówki, po kilku godzinach posypać kakao.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: