Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 30 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Na początek żółtka ubić z cukrem aż masa będzie jednolita i jasno żółta. Dodać ser i dobrze wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Zmieszać (przestygniętą) kawe z alkoholem. Połowę biszkoptów maczać w kawie i układac na dnie szklanego naczynia. Trzeba to robić dość szybko bo mokre biszkopty łatwo sie rozlatują, albo można je także nasączać już kiedy są ułożone na dnie naczynia.

Na biszkopty wyłożyć połowę masy - wyrównać i posypać proszkiem kakao, tak by powierzchnia była cała pokryta - jednolicie brązowa. Na wierzch położyć drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą z alkoholem, wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię i znowu posypać kakao lub wiórkami czekoladowymi. Do posypywania potraw kakaem czy cukrem pudrem idealnie nadaje się metalowe sitko do herbaty - takie o bardzo drobnych otworkach lub siteczko służące do parzenia herbaty - dwustronne w ksztalcie kuli. Wstawic deser do lodówki na kilka godzin (4-6) lub na noc.Jako, że deser zawiera surowe jajka nie powinno się go zbyt długo przechowywać. Najlepszy jest jednak na drugi dzień gdy dobrze nasiąknie.

Generalnie podstawowy smak tiramisu to ser macarpone, kawa i kakao, jednak nawet przy użyciu tylko podstawowych składników odcienie smakowe mogą być różne zależnie od gatunku: biszkoptów, kawy, alkoholu i kakao.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: