Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Terrina

Dodany , autor raczka

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN


Sos
  • 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 pęczek rukli
  • chleb.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Sos
  • 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 pęczek rukli
  • chleb.

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik. Wyłóż folią prostokątną formę do pieczenia, z zapasem, którym zakryjemy wierzch. Odstaw. Pokrój dynię w plasterki o grubości 1 cm - tyle, by ułożyć jedną warstwę na dnie formy. Posmaruj dynię z obu stron oliwą, ułóż na blasze i piecz 20-30 min, aż będzie miękka, ale jędrna. Osudź.  Rozetnij pomidory wzdłuż na połowy. Usuń pestki i lekko naciśnij połówki dłonią, by je spłaszczyć. Pokrój ser w plasterki o grubości 5 cm.  W formie ułóż warstwy w następującej kolejności: pomidory, liście bazylii, ser, pomidory, liście bazylii, ser, dynia, liście bazylii, pomidory, ser, liście bazylii, pomidory i na końcu ser.

Powinna powstać warstwowa zapiekanka z dynią w samym środku. Pomidory ułóż skórką do dołu, każdą warstwę pomidorów posyp pieprzem. Przykryj folią, zwisającą po bokach foremki. Wstaw do lodówki na całą noc. Przygotowuj sos: umieść składniki w słoiku, dobrze zakręć i potrząśnij słoikiem, aby się wymieszały.

Odstaw. Wyjmij terrine z foremki, wykładając je razem z folią na deskę do krojenia. Pokrój w grube plastry. Ułóż na talerzach liście rukoli, a na nich plastry terrine. Polej sosem. Podajemy z  pieczywem.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: