Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słodko

  • na słono

  • < 50PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

1.Zimne masło posiekać nożem z przesianą przez sito mąką. Dodać cukier, pół łyżeczki soli i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę i po zawinięciu w folię spożywczą odłożyć na pół godziny do lodówki.
2.Pokroić fetę w kostkę a edamski zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
3. Osączyć pomidory z oliwy i drobno posiekać. Pokroić oliwki w plasterki zostawiając kilka do dekoracji. Umyć listki bazylii i osączyć z wody.
4. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wylepić nim starannie foremki do tartaletek.
5.Zmieszać oba sery, dodać posiekane pomidory i oliwki. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 
6.Wypełnić tym farszem foremki z ciastem i wstawić je na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Po wyjęciu udekorować listkami bazylii, pozostawionymi oliwkami i czerwonym pieprzem. Podawać ciepłe.

Poznaj ser użyty w przepisie:

EdamFeta

Najnowsze komentarze