Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Tarta ze szpinakiem i pomidorami

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

Na ciasto:
  • szklanka mąki
  • 6 łyżek masła
  • jajko i sól

Na farsz:
  • 50 dag szpinaku
  • ¾ szklanki pokrojonego kostkę boczku
  • 2,5 szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 mięsiste pomidory
  • 1/3 szklanki mleka
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • szklanka mąki
  • 6 łyżek masła
  • jajko i sól

Na farsz:
  • 50 dag szpinaku
  • ¾ szklanki pokrojonego kostkę boczku
  • 2,5 szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 mięsiste pomidory
  • 1/3 szklanki mleka
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

1.Przygotować ciasto: posiekać  masło z mąką, dodać  sól, jajko i  zagnieść ciasto z 3 łyżkami wody. Ułożyć w okrągłej formie do tart wylepiając dno i boki. Podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
2.Szpinak po opłukaniu i odsączeniu włożyć do garnka i chwilę ogrzewać wlewając łyżkę  mleka.
3.Boczek usmażyć na rumiano, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i   szpinak. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4.Wymieszać mąkę z pozostałym mlekiem i szklanką żółtego sera, dodać do szpinaku.
5.Farsz szpinakowy wyłożyć na podpieczone ciasto,  poukładać pokrojone na plastry pomidory i posypać startym serem.
6.W nagrzanym do 200 °C piekarniku piec tartę 15 minut. Podawać na gorąco.

Najnowsze komentarze