Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

Na ciasto:
  • szklanka krupczatki
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki wody
  • sól

Na nadzienie:
  • 2 marchwie
  • 2 pory
  • pół szklanki zielonego konserwowego groszku(starannie odsączonego z zalewy)
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • szczypta świeżego posiekanego tymianku
  • szczypta świeżego posiekanego oregano
  • spora szczypta soli czosnkowej lub ćwierć łyżeczki pasty czosnkowej
  • szklanka śmietany
  • 3/4 szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!
  • 3 jaja

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • szklanka krupczatki
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki wody
  • sól

Na nadzienie:
  • 2 marchwie
  • 2 pory
  • pół szklanki zielonego konserwowego groszku(starannie odsączonego z zalewy)
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • szczypta świeżego posiekanego tymianku
  • szczypta świeżego posiekanego oregano
  • spora szczypta soli czosnkowej lub ćwierć łyżeczki pasty czosnkowej
  • szklanka śmietany
  • 3/4 szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!
  • 3 jaja

Sposób przygotowania:

1.Zagnieść ciasto z podanych składników. Umieścić je w  woreczku foliowym i włożyć co najmniej na pół godziny do lodówki.
2.Przygotować farsz: obraną  i pokrojoną  w plasterki marchew, pokrojonego w centymetrowe kawałki pora i odsączony groszek podsmażyć  na patelni z olejem i masłem, doprawić  solą,  pieprzem, oregano i tymiankiem, solą  czosnkową  lub pastą.
3.Ciasto rozwałkować, wylepić  nim dno i boki naczynia do tart, piec 10 minut w temperaturze 200°C.
4.Na podpieczonym spodzie rozłożyć przygotowany farsz i wstawić do piekarnika  na kolejne pół godziny. Można zmniejszyć grzanie do 190 °C.
5.Wymieszać śmietanę z jajkami i startym żółtym serem, zalać tartę i piec kolejne 10 minut.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: