Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słodko

  • na słono

  • < 100 PLN

Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 4 łyżki zimnej wody

Na farsz:
  • 4 kwaśne jabłka
  • czerwona papryka
  • średnia cebula
  • mała puszeczka odsączonej z zalewy kukurydzy konserwowej
  • 15 dag chudej kiełbasy
  • 6 cienkich plasterków boczku
  • sok z połówki cytryny
  • szklanka śmietany
  • 2 jajka
  • 4 łyżki startego parmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiŻyczymy smacznego!
  • po szczypcie  posiekanego tymianku i rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 4 łyżki zimnej wody

Na farsz:
  • 4 kwaśne jabłka
  • czerwona papryka
  • średnia cebula
  • mała puszeczka odsączonej z zalewy kukurydzy konserwowej
  • 15 dag chudej kiełbasy
  • 6 cienkich plasterków boczku
  • sok z połówki cytryny
  • szklanka śmietany
  • 2 jajka
  • 4 łyżki startego parmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiŻyczymy smacznego!
  • po szczypcie  posiekanego tymianku i rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

1.Zagnieść ciasto z mąki, pokrojonego na drobne kawałki  masła i dodawanej po trochu zimnej wody. Ciasto owinąć  w folię i włożyć do lodówki.
2.Jabłka umyć, obrać, usunąć  gniazda nasienne, posiekać  drobno, skropić sokiem cytrynowym.
3.Obrać i posiekać cebulę, pokroić w kostkę oczyszczoną paprykę, połowę boczku i kiełbasę.
4.Na patelni  rozgrzać łyżkę oliwy, zrumienić na niej pokrojony boczek ,po czym dodać pozostałe pokrojone składniki oraz jabłka, smażyć 3 minuty doprawiając ziołami, solą i pieprzem.
5.Ciasto po wyjęciu z  lodówki rozwałkować i wyłożyć nim posmarowaną pozostałą oliwą  formę do tart. Na  cieście  rozłożyć  nadzienie.
6.Wymieszać śmietanę z jajkami i parmezanem, zalać sosem tartę, na wierzchu ułożyć pozostałe plasterki boczku.
7.Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C i piec tartę 45 minut.

Najnowsze komentarze