Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia,
  • 2 średnie różyczki brokułów,
  • 20 dag pieczarek,
  • 1 łyżka masła lub margaryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.


Na zalewę:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia,
  • 2 średnie różyczki brokułów,
  • 20 dag pieczarek,
  • 1 łyżka masła lub margaryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.


Na zalewę:

Sposób przygotowania:

W wysmarowanej formie, najlepiej okrągłej, przeznaczonej do pieczenia tart , rozłożyć ciasto wykładając równo także brzegi. Aby ciasto upiekło się równo i nie powstały "górki" najlepiej wysypać suchą fasolę lub groch, które docisną je w czasie pieczenia do foremki. Upiec ciasto na jasnozłoty kolor.

Brokuły podzielić na małe cząstki i obgotować przez 3 minuty we wrzącej i osolonej wodzie. Pieczarki pokroić w plasterki i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz masłem udusić doprawiając do smaku solą i pieprzem. Pieczarki rozłożyć równo na wierzchu tarty , na nich różyczki brokułów.

Wymieszać mleko z jajkami, serem i solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zalać tartę tą masą. Zapiekać, aż masa stężeje, a wierzch lekko zbrązowieje, to znaczy około 35 minut. Podawać na gorąco lub ochłodzone. Doskonała jest tarta również odgrzana następnego dnia.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: