Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

Składniki na formę o średnicy 24 cm:

Składniki na ciasto:

  • 170 g mąki
  • 95 g masła
  • 60 g wody
  • 1 łyżeczka soli


Składniki na farsz:

  • 1 łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • średniej wielkości cebula
  • 1 brokuł podzielony na różyczki
  • 2 jajka + 2 białka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa i ostra papryka do smaku
  • 100 g startego topliwego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Składniki na formę o średnicy 24 cm:

Składniki na ciasto:

  • 170 g mąki
  • 95 g masła
  • 60 g wody
  • 1 łyżeczka soli


Składniki na farsz:

  • 1 łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • średniej wielkości cebula
  • 1 brokuł podzielony na różyczki
  • 2 jajka + 2 białka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa i ostra papryka do smaku
  • 100 g startego topliwego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pocięte drobno masło i palcami wyrabiamy, by powstało coś na kształt okruchów. Stopniowo dodajemy wodę i sól i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut.

Ciasto po wyciągnięciu z lodówki chwilę wyrabiamy, wałkujemy na okrągły placek o grubości 0.6 cm. Wykładamy ciastem natłuszczoną foremkę, dziurkujemy spód widelcem, kładziemy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy ziarnami fasoli. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy następne 10 minut.

W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, drobno je siekamy, oczyszczamy brokuła i dzielimy na różyczki. Podsmażamy warzywa na patelni, by zrobiły się miękkie.

Jajka, białka i mleko mieszamy w miseczce rózgą. Odlewamy trochę płynu do kubka, wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie by nie powstały grudki, dolewamy do miseczki i przyprawiamy.

Na upieczone ciasto wykładamy warzywa, zalewamy masą jajeczną i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: