Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 100 PLN

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 60 g wody
  • szczypta soli
  • 1 mała cebula
  • 1 por
  • ser topionySeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony Cheddar w plastrachSer topiony Cheddar w plastrachSer topiony MixtettSer topiony MixtettSer topiony Z szynkąSer topiony Z szynkąŻyczymy smacznego! Hochland Sortett (4 trójkąty: 2 śmietankowe, 1 z szynką i 1 z papryką)
  • 2 jajka + jedno żółtko
  • szklanka śmietanki 18
  • szczypiorek
  • dodatkowo warzywa do smaku: cukinia, kalarepa, brokuły itd.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 60 g wody
  • szczypta soli
  • 1 mała cebula
  • 1 por
  • ser topionySeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony Cheddar w plastrachSer topiony Cheddar w plastrachSer topiony MixtettSer topiony MixtettSer topiony Z szynkąSer topiony Z szynkąŻyczymy smacznego! Hochland Sortett (4 trójkąty: 2 śmietankowe, 1 z szynką i 1 z papryką)
  • 2 jajka + jedno żółtko
  • szklanka śmietanki 18
  • szczypiorek
  • dodatkowo warzywa do smaku: cukinia, kalarepa, brokuły itd.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ciasta. Łączymy mąkę z rozdrobnionym masłem, dodajemy żółtko, wodę i sól. Zagniatamy, a następnie wałkujemy na cienki placek. Przekładamy do formy i dokładnie obklejamy brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem w paru miejscach i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz, smażąc pokrojone warzywa na patelni.
Wyjmujemy podpieczone ciasto i przekładamy na nie farsz. Następnie robimy sos serowy: śmietanę mieszamy z jajkami i serkiem topionym (można użyć blendera). Gotowym sosem polewamy tartę i wstawiamy do piekarnika na ok. pół godziny w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: