Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

Na ciasto:

  • 10 dag masła
  • 1/3 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • ugotowane na twardo żółtko
  • łyżeczka oleju
  • sól
  • tyle mąki, ile  uda się połączyć  z podanymi składnikami na ciasto

Na farsz:
  • opakowanie(45 dag) mrożonego szpinaku
  • 3 jajka na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 ząbki posiekanego  czosnku
  • sól
  • pieprz
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:

  • 10 dag masła
  • 1/3 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • ugotowane na twardo żółtko
  • łyżeczka oleju
  • sól
  • tyle mąki, ile  uda się połączyć  z podanymi składnikami na ciasto

Na farsz:
  • opakowanie(45 dag) mrożonego szpinaku
  • 3 jajka na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 ząbki posiekanego  czosnku
  • sól
  • pieprz
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!

Sposób przygotowania:

1.Wszystkie składniki na ciasto prócz mąki połączyć, dosypywać  po trochu mąkę (około szklanki) nożem zarabiając ciasto. Wyłożyć rozwałkowanym ciastem formę na tartę  o średnicy ok.28 cm . Schłodzić.
2.Szpinak rozmrozić, podgrzać na patelni,  aby odparowała woda.
3.Ugotować 3 jaja na twardo, ostudzić, pokroić  w kostkę.
4.Ubić na sztywno pianę  z   białek pozostałych jaj, dodać surowe żółtka i posiekane jaja na twardo, szpinak, śmietanę, pieprz, sól, posiekany czosnek oraz gałkę muszkatołową.
5.Na ciasto rozłożone w formie wysypać warstwę  startego żółtego sera, na nim rozłożyć farsz szpinakowy równą  warstwą.
6.W piekarniku nagrzanym do  200°C piec tartę  około 30 minut.

Najnowsze komentarze