Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • łyżeczka oleju
  • sól
  • 25 dag sera z niebieska pleśniąSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Valbon Camembert z zielonym pieprzemValbon Camembert z zielonym pieprzemValbon Camembert oryginalny Valbon Camembert oryginalny Valbon Camembert oryginalny Valbon Camembert oryginalny Życzymy smacznego!
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 2 jajka
  • szczypta startej gałki muszkatołowej  i  pieprzu
  • pęczek dymki
  • 3 łyżki rozdrobnionych listków bazylii
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  •   2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • łyżeczka oleju
  • sól
  • 25 dag sera z niebieska pleśniąSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Valbon Camembert z zielonym pieprzemValbon Camembert z zielonym pieprzemValbon Camembert oryginalny Valbon Camembert oryginalny Valbon Camembert oryginalny Valbon Camembert oryginalny Życzymy smacznego!
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 2 jajka
  • szczypta startej gałki muszkatołowej  i  pieprzu
  • pęczek dymki
  • 3 łyżki rozdrobnionych listków bazylii
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  •   2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

1.Przesiekać mąkę z zimnym masłem, dodać sól i olej, dodać  1/3 szklanki zimnej wody i zagnieść ciasto .Owinięte w folię umieścić w lodówce na godzinę.
2.Wyłożyć  ciastem naczynie do tart formując wysoki rant wokół. Wysypać fasolę na przykryte pergaminem   dno , piec 10minut.Fasolę usunąć.
3.Z 2 łyżek masła i mąki zrobić zasmażkę, kiedy spieni się i zbieleje dodać pokrojony ser, podgrzać, dodać śmietanę, podgrzewać do momentu, kiedy powstanie gładki sos. Odstawić  z ognia, ostudzić.
4.Do ochłodzonego sosu dodać  jajka, startą gałkę i pieprz. Wymieszać.
5.Dymkę  wraz ze szczypiorkiem pokroić , wysypać na podpieczone ciasto, posypać także bazylią, wylać  sos serowy. Poukładać na wierzchu pomidorki.
6.W nagrzanym do temperatury 220°C piekarniku piec tartę 20 minut.
Tarta równie smaczna jest na goraco jak na zimno.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: