Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słodko

  • < 50PLN

  • 1 i ¾ szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z jednej cytryny
  • 3/4 kostki(15 dag) masła
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego
  • 2 żółtka

Do posmarowania formy:
  • łyżka masła

Farsz:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 i ¾ szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z jednej cytryny
  • 3/4 kostki(15 dag) masła
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego
  • 2 żółtka

Do posmarowania formy:
  • łyżka masła

Farsz:

Sposób przygotowania:

1.Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia, dodać skórkę  pomarańczową. Dodać także pokrojone na kawałki masło oraz żółtka, mieszać przy pomocą szerokiego noża, zagnieść wszystko razem dodając sok jabłkowy .Wyrabiać  do uzyskania gładkiego , elastycznego ciasta.
2.Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na placki. Jednym  wyłożyć posmarowaną masłem formę do tart.
3.Przygotować farsz: ser rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i całym jajkiem , dodać rodzynki.
4.Wyłożyć farsz na ciasto, przykryć drugim  rozwałkowanym plackiem, brzegi obu placków połączyć.
5.W piekarniku nagrzanym do 160 st. C piec tartę  około 40minut.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: