Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

Na ciasto:
  • szklanka mąki
  • jajko
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 10 dag masła
  • szczypta ziół prowansalskich

Na nadzienie:

Na sos:
  • 3 jaja
  • pół szklanki śmietany

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • szklanka mąki
  • jajko
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 10 dag masła
  • szczypta ziół prowansalskich

Na nadzienie:

Na sos:
  • 3 jaja
  • pół szklanki śmietany

Sposób przygotowania:


1.Pokroić bakłażany wzdłuż na plasterki (najlepiej przy pomocy łopatki do krojenia serów),posolić ,kiedy puszczą sok wytrzeć papierowym ręcznikiem, posmarować oliwą z oliwek i posypać  ziołami prowansalskimi, obsmażyć .
2. Zagnieść  ciasto z podanych składników: najpierw przesiekać nożem mąkę  z zimnym masłem, dodać  jajko, sól i proszek oraz zioła prowansalskie i  połączyć wszystko razem. Odłożyć  do lodówki na pół godziny.
3.Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować ,rozłożyć w okrągłej formie do tart, ponakłuwać dno widelcem.
4.Na każdym plasterku bakłażana układać po plasterku szynki i żółtego sera, zwijać w rulonik i układać na cieście.
5.Wymieszać jogurt z jajkami, śmietaną, pieprzem, ziołami prowansalskimi, zalać wierzch tarty.
6.W piekarniku nagrzanym do200°C piec tartę 40 minut.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: