Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 50PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

1.Umyć i osączyć śliwki. Wydrylować pestki. Podzielić na ćwiartki.
2.Utrzeć twaróg z 6 łyżkami mleka, 6 łyżkami oleju,  łyżką cukru, torebką cukru waniliowego i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto.
3.Uformować z ciasta wałek i pokroić go na 10 – 12 talarków. Każdy talarek rozwałkować na placuszek o przekroju 10 cm i wgnieść dno jak w miseczce. Ustawić miseczki na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Rozprowadzić budyń w  ½ szklanki mleka. Resztę mleka zagotować i wlać rozmieszany  budyń stale mieszając. Ponownie zagotować i przestudzić.
5.Do każdej miseczki z ciasta nałożyć budyń i ułożyć z wierzchu ćwiartki śliwek. Posypać z wierzchu cukrem a brzegi ciasta  posmarować śmietaną.
6.Piec 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: