Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Tagliatelle z sosem z borowikami

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • opakowanie makaronu wstążki, czyli tagliatelle,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • około 50 dag  świeżych lub mrożonych borowików,
  • półtorej szklanki śmietanki 30-proc.,
  • mała szalotka,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
  • pół szklanki startego parmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołamiPatros z ziołamiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiŻyczymy smacznego!,
  • 6 łyżek białego wina,
  • sól, pieprz,
  • starta gałka muszkatołowa do smaku

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • opakowanie makaronu wstążki, czyli tagliatelle,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • około 50 dag  świeżych lub mrożonych borowików,
  • półtorej szklanki śmietanki 30-proc.,
  • mała szalotka,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
  • pół szklanki startego parmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołamiPatros z ziołamiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiŻyczymy smacznego!,
  • 6 łyżek białego wina,
  • sól, pieprz,
  • starta gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Bardzo drobno posiekaną cebulę i pokrojony czosnek poddusić  w garnku na oliwie, dodać pokrojone grzyby, po minucie dodać  wino i gotować, aż odparuje  nadmiar płynu. Do grzybów dodać śmietankę i zagotować. Makaron ugotować w 4 litrach wody (powinien być al dente, czyli jędrny), odcedzić,  przełożyć do garnka z grzybami. Do potrawy   dodać  do smaku sól i pieprz oraz gałkę muszkatołowa  a także posiekaną  pietruszkę  i bazylię. Dodać parmezan i jeszcze raz wymieszać dwoma widelcami,  podawać.

Najnowsze komentarze