Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Szpinakowe zapiekanki

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 50 dag mrożonego szpinaku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 2 łyżki śmietany 18-proc.,
  • pół szklanki starego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!,
  • 4 jaja (lub 8 jaj przepiórczych),
  • sól, pieprz

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 50 dag mrożonego szpinaku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 2 łyżki śmietany 18-proc.,
  • pół szklanki starego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!,
  • 4 jaja (lub 8 jaj przepiórczych),
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrozić, najlepiej w garnuszku postawionym na niewielkim ogniu, podlany 3 łyżkami wody. Odparować jak najwięcej płynu. Do  odparowanego szpinaku  dodać masło, śmietanę i połowę startego sera, sól, pieprz do smaku.

Przełożyć szpinak do płaskiego naczynia do zapiekania, wygładzić powierzchnię, posypać  pozostałym serem ,po czym przy pomocy łyżki zrobić zagłębienia, w każde z nich wbić jajko, lekko posolić. Zapiekać w nagrzanym do 200 st C piekarniku około 10 minut. Ścięte powinno być  białko, żółtko zaś półpłynne.

Najnowsze komentarze